logo eltoro belgrade

  • Početna
  • Meni
    • Specijaliteti
    • Roštilj
    • Predjela
    • Doručak
    • Salate
    • Dezerti
    • Vina
    • Kafe i napici
    • Bezalkoholna pića
    • Žestoka pića
    • Pivo
  • Rezervacije
  • Lokacija
  • Recepti
  • Kontakt
  • Blog
 

Gde ubrajamo hobotnicu?

Pripada porodici oktopoda i pretežno je nalazimo u širem krugu Sredozemnog mora. Uobičajena hrana su joj rakovi, školjke i male ribe a sastoji se od snažnog tela gde dominira glava i osam jednakih krakova. I pored toga što su mužjaci krupniji sa jačim krakovima, meso ženke hobotnice je ukusnije…

Odličan je izvor selena, jednog od najbitnijih minerala neophodnog za održavanje potrebnog imuniteta, sa pozitivnim uticajem na rad štitne žlezde i apsorciju vitamina E.

Hobotnica

 

 Kako se koristi hobotnica?

 Najčešće se nalazi na meniju mediteranske kuhinje, a nezaobilazan specijalitet je u Grčkoj, Italiji i Španiji. Vrlo efikasno zamenjuje klasično meso u svakodnevnim obrocima, a najčešće se prži ili griluje na roštilju. Veći primerci se mogu kuvati ili spremati pečenjem u rerni. Kao i svi morski plodovi, ne zahteva jake i dominantne začine već se odlično slaže sa limunim, belim lukom, maslinovim uljem, bosiljkom, origanom…

Za spremanje moramo koristiti pravilno pripremljene primerke i u okviru roka upotrebe (koji bez obzira na smrzavanje nije dug, te se i o tome mora voditi računa) kako bi meso dobilo onaj prepoznatljivi ukus koji nedvosmisleno podseća na more, a meso ostane čvrsto i žilavo dok koža ostaje vlažna i savitljiva. Samo takav primerak možemo termički obrađivati i od njega dobiti vrlo ukusno jelo.

 

 Da li je hobotnica zdrava hrana?

 Meso hobotnice obiluje aminokiselinom taurin koja povoljno utiče na kardiovaskularne bolesti a pomaže i u smanjivanju holesterola. Ima posebno povoljan uticaj na umirivanje nervnog sistema usled količine selena prisutne u mesu. Odličan je izvor gvožđa a njeno meso sadrži tek oko 160 kalorija na 100 g. Napominjemo da ne sadrži zasićene masti ni u tragovima a obiluje polinizasićenim i mono nezasićenim mastima te je tako to  još jedan u nizu razlog da se hobotnica nađe na vašem tanjiru kad god imate priliku za to.

 

 Hobotnica u našem restoranu

U našem restoranu imate prilike da probate hobotnicu na žaru, začinjenu limunom, maslinovim uljem i belim lukom. Primerci koje mi koristimo u našoj pripremi dolaze od proverenog dobavljača sa primorja i odabrani su idealni komadi (veličina i starost) kako bi se dobio pravi, potreban ukus u procesu grilovanja na roštilju. Kao dopunu jelu od hobotnice imate priliku da izaberete neko od ponuđenih vrhunskih belih vina iz naše vinske karte, a u slučaju da niste sigurni za slaganje, nemojte se ustručavati već potražite savet ljubaznog osoblja a mi ćemo se potruditi da odaberemo idealnu kombinaciju u skladu sa vašim senzibilitetom.