logo eltoro belgrade

  • Početna
  • Meni
    • Specijaliteti
    • Roštilj
    • Predjela
    • Doručak
    • Salate
    • Dezerti
    • Vina
    • Kafe i napici
    • Bezalkoholna pića
    • Žestoka pića
    • Pivo
  • Rezervacije
  • Lokacija
  • Recepti
  • Kontakt
  • Blog
 

U koju grupu ubrajamo lignje?

 

Lignje spadaju u grupu glavonožaca i predstavljaju predstavnike ove skoro iskorenjene grupe morskih stvorenja. Svojom fizionomijom i načinom života, lignja je odolele svim evolucijskim izazovima i opstala do danas. Usled nedostatka fizičkih nivoa zaštite (ljuštira, bodlje, otrov…), opstanak lignji je bio uslovljen zavidnim nivom inteligencije i formiranjem složenog nervnog sistema kao i naprednog mozga. Spadaju u vrlo vešte lovce i izuzetan sistem skrivanja i opažanja.

 

Kako se koriste lignje?

 

 Ne postoji  niti jedna primorska civilizacija koja u svoju ishranu nije uključila lignje. Bilo da se govori o vrstama od sićušnih pa do gigantskih (veličina krakova do 20m), lignje su uvek pronalazile svoj put do ljudske trpeze. Pravilo je da su mlađe lignje znatno ukusnije usled mekšeg mesa i lakše termičke obrade, no u nedostatku ostalih izvora hrane, svedocismo najrazličitijih recepata kroz istoriju gde su se spremali i znatno veći primerci ove vrste.  Same po sebi, kada su sveže, lignje su izuzetna hrana, vrlo kvalitetna sa stanovišta nutritijenata i potrebnih belančevina a uz to i jako vrlo ukusna.

 

Lignje na žaru

 

Lignje na žaru u našem restoranu

 

U našem restoranu imate prilike da probate lignje na žaru, najjednostavniji i najkvalitetniji način spremanja. Neophodno je napraviti ispranu selekciju primeraka koje spremamo na ovaj način jer ssamo mlade lignje na ovaj način zadržavaju mekoću i koezistentnost ukusa koji tražimo. Stariji primerci vrlo često dobiju onu poznatu gumenastu strukturu i kao takvi postaju teško jestivi. Porcije služimo sa prženim krompirićima i kriškama limuna, prelivene maslinovim uljem. Kako bi upotpunili celokupan doživljaj, naša preporuka je kvalitetno belo vino, od poznatih sorti muskata otonela pa do različitih  charonnaya.

 

Lignja je veoma popularno jelo kod mnogih iz mnogo razloga. Ubraja se u niskokalorične obroke koji su ujedno bogati zdravim i korisnim elementima a ujedno svojim ukusom ostavljaju bez daha.