Zašto je tuna toliko popularna?
Poznato je da riblje meso predstavlja jako bitan deo ishrane ljudi i preporuka svih nutricionista je da se nađe što češće na trpezi. U velikoj meri, sve ove preporuke se odnose i na tunu. Tuna je riba čije se meso odlikuje veoma bogatim prisustvom hranljivih sastojaka i odličan je izvor visokokvalitetnih proteina. U skladu sa tim, tunjevina je čest obrok sportistima u fazama intenzivnih treninga. Sadrži visok nivo omega-3 kiselina kao i plejadu vitamina i minerala. Esecijalne kiseline prisutne u mesu ove ribe su od krucijalnog značaja za pravilan razvoj našeg organizma ali ga isti ne može samostalno proizvoditi već se telo snabdeva ovim gorivom direktno iz hrane. Dokazano je da ispitanici čija se ishrana zasnivala na ribi (posebno masnoj morskoj ribi poput tune ili lososa…) imaju mnogo manje problema sa kardiovaskularnim oboljenjima i značajno manji rizik oboljevanja od hipertenzije, aritmije, angine pektoris i sl. Usled svih ovih prednosti koje nudi, ni ne čudi činjenica da popularnost tune ne jenjava dugi niz godina, te je usled nekontrolisanog lova i potražnje tržišta, ovaj vid eksploatacije tunjevine regulisan strogim zakonskim regulativama.
Sveža tuna
Obzirom da smo kontinentalna zemlja, sveža tuna nije svakodnevno dostupna i pristupačna a najčešće smo prinuđeni na konzumiranje one konzervirane. Ko god je probao sveže pripremljenu tunu shvatio je da između ova dva proizvoda i nema neke sličnosti. Sveža tunjevina u porciji od 200 g. dnevno zadovoljava približno petinu zahteva odrasle osobe za hranljivim nutritijentima a 100 g mesa ove ribe sadrži 18,5 g čistih proteina, što je više nego što poseduje, na primer goveđi odrezak. Sveža tunjevina mora imati jarko crvenu boju, meso bi trebalo da se presijava i da bude čvrsto na dodir. Ne sme da miriše na ustajalu ribu (čak ne bi trebalo da ima nikakav intenzivan miris) i mora se strogo voditi računa o skladištenju i pripremi jer spada u jako kvarljivu namernicu. Preporuka je tunu peći na žaru kratko sa svake strane kako bi sredina ostala sočna i meka a struktura mesa održana u formiranom obliku. Prženjem u dubokom ulju fileti gube znatno od svojih korisnih osobina i nezasićene masti kojima obiluje pretvaraju se u zasićene, te ovaj način pripreme nikako nije preporuka.
Fileti tune u našem restoranu
U našem restoranu imate priliku da isprobate sveže filete tune, zapečene na roštilju i prelivene mediteranskim sosem sa dodatim gamborima. Na ovaj način filet tune zadržava sve hranljive nutrijente a pritom nudi potpuno uživanje u specifičnosti ove ribe. Jedan od najzastupljenijih načina posluživanja u vodećim svetskim restoranima je u kombinaciji sa mediteranskim sosem sa gambora. Gambori su maleni račići koji se kratko vreme (oko 5 min) dinstaju u kombinaciji maslinovog ulja i belog luka i zatim mu se dodaje paradajz pelat kao podloga za prožimanje ukusa. Nikako se ne sme preterati u termičkoj obradi kako gambori ne bi postali žilavi i tvrdi.
Ovaj gastronomski ugođaj definitivno ne spada u pristupačnija jela usled specifičnosti sastojaka koji se koriste ali svakako predstavlja odličan izbor kada se zaželite pravog ukusa mora. U prevodu, ovo jelo bi imalo značaj ne samo kao zdrav i ukusan obrok, već i pokušaj razvedravanja misli i bega od zaglušujućeg huka velegrada u neke mirnije i lepše primorske krajeve. U kombinaciji sa kvalitetnim belim vinom zaokružuje se celokupna priča i tuna postaje prava gozba za nepca.