logo eltoro belgrade

  • Početna
  • Meni
    • Specijaliteti
    • Roštilj
    • Predjela
    • Doručak
    • Salate
    • Sosevi
    • Variva
    • Dezerti
    • Vina
    • Kafe i napici
    • Bezalkoholna pića
    • Žestoka pića
    • Pivo
  • Rezervacije
  • Lokacija
  • Recepti
  • Kontakt
  • Blog
steak house
 

Biftek na žaru ima svoja tri varijeteta:

U zavisnosti od afiniteta samih gostiju, biftek se može spremiti na tri načina. Treba biti pažljiv u odabiru jer svaki od ovih načina zahteva specifično slaganje sa vinom. Što je tekstura mesa čvršća, vino treba da bude punijeg i jačeg ukusa. Osnovni princip je da vino ne sme nadjačati zalogaj niti da biftek bude ispraćen slabim bukeom vina. I ako zaboravite da napomenete konobaru kakav biftek želite nema razloga za brigu, pitaće oni vas. Ne postoji ni najmanji način da se počne sa spremanjem bifteka a da se gost nije konultovao ili mu se preporučilo.

 

 

biftek na zaru     biftek na zaru

 

Rare – krvavi biftek

Na ovaj način meso održava svoju prirodnu mekoću i teksturu. Termička obrada je jako kratka i traje 3 do 4 minuta sa po svake strane. Pažljivo se vodi računa kako bi sredina bila puna sokova i izrazito crvena. Ovakav način se preporučuje pravim ljubiteljima mesa.

 

Medium – srednje spremljen biftek

Meso zadržava mekoću i teksturu  a ostaje crvenkasto (ružičasto) u uskom delu sredine. Sprema se na roštilju oko 7-8 minuta sa svake strane na umerenoj vatri. Ovakav način pripreme je najčešći jer usklađuje ukuse mekoće i teksture kvalitetnog bifteka sa tradicionalnim načinima pripreme.

 

Well done – jako pečeni biftek

Ovaj način pripreme nije previše popularan kod pravih ljubitelja bifteka ali naravno da ima svoje pristalice i uprkos tome. Komad mesa se dobro rastuče i ocedi od ulja kako se ne bi presušilo za vreme pečenja i kako bi se vratilo u svoju formu. Peče se oko 10tak minuta sa svake strane na umerenom žaru. Ovde se mora biti pažljiv kako bi se očuvala prirodna struktura vlakana i nikako ga previše tuću da ne bi izgubilo formu.

Naša je preporuka da probate sva tri načina spremanja kako bi odlučili šta je ono što vam se najviše dopada i u čemu ćete poptuno uživati.