Kvalitetni medaljoni od telećeg filea u sosu od pečuraka
Teletina spada u tzv. mršava mesa, odnosno mesa sa malim udelom masnoće a uz to imaju znatno veću proteinsku zastupljenost odnosu na ostala mesa. Kao takvo, teleće meso se preporučuje za ishranu svim onima koji vode računa o svojoj liniji i zdravlju. Teletina ima znatno manju kalorijsku vrednost usled nedostatka zasićenih masti i dobar je izbor kada ishranu baziramo na kalorijskom deficitu.
Medaljoni se formiraju od telećeg filea, malo rastuču kako bi se oblikovali, posole i pobibere i blago namažu senfom. Prže se u plitkoj i vreloj masnoći. U istoj posudi se rastopi malo putera i dodaju seckane pečurke uz malo madera sosa i seckanog peršuna. Medaljoni se služe u kombinaciji sa dinstanim pirinčom i pomfritom, preliveni pripremljenim sosom od pečuraka.
Dobitna kombinacija teletine i pečuraka
Teletina sama po sebi ima potrebnu mekoću i sočnost. Najbitnije je tokom pripreme pravilno formirati medaljone i kratko prepržiti sa svih strana na jakoj vatri kako bi se pore zatvorile a sokovi ostali u parčetu mesa. U toku pripreme treba biti vrlo pažljiv jer teletina nema više raznih stepena moguće pripreme. Ako promašite vreme spremanja, dobićete ili sasušen komad ili nedovoljno pečeno meso. Sos od pečuraka je uvek dobitna kombinacija u sklopu sa teletinom. Kremast i aromatičan sos nadopunjuje strukturu i mekoću mesa čineći skladnu kombinaciju ukusa.
Bez obzira na klasičnost i široku zastupljenost ovog jela, teleći medaljoni sa pečurkama uvek nepogrešivo pronađu svoj put do trpeze.