Italijanska vina u restoranu Steakhouse elToro

Svaki restoran koji drži do renomea mora imati bogatu vinsku kartu. Uz kvalitetnu hranu ide i dobro vino i to nije nikakva mudrost, to je pravilo koje se mora poštovati ukoliko  držite do svog imena. To pravilo važi i u restoranu Steakhouse elToro u Beogradu. Vina iz Srbije, Hercegovine, Hrvatske, Italije, Francuske, Španije, Portugala, Čilea i Argentine stavljaju vas pred dilemu, šta izabrati? Pošto svakoj kreaciji vrhunskih kuvara odgovara i posebno vino, ukoliko niste sigurni u svoj izbor, ljubazno osoblje će vam preporučiti tačno ono što vam treba.

restoran Beograd

 

Svaka vrsta vina, bilo ono belo, roze ili crveno, donosi nešto specifično iz regiona ili zemlje iz koje dolaze. Tako i italijanska vina donose dah vetrova sa Alpa, opojne mirise italijanskih brda, snagu sunca juga Italije i Sicilije.

Još su stari Rimljani uzgajali vinovu lozu i pravili božanski napitak, vino. Širili su je u sve krajeve Rimskog carstva pa je tako na teritoriju današnje Srbije vinova loza stigla pre 1700 godina, a prve čokote zasadio je u Sremu rimski car Probus.

restoran Beograd

 

 

Najviše vina se proizvede u Italiji

 

Italija je najveći svetski proizvođač vina iako nema najveći broj čokota vinove loze. 30 procenata svetske proizvodnje otpada na Italiju. Za mnoga italijanska vina i sorte grožđa većina vinopija nikada nije čula, jer su to autohtone sorte koje se uzgajaju na malim površinama ali zato daju vino vrhunskog kvaliteta. Italijani proizvode vino najpre za sebe i piju ga u svakoj prilici, na čaše i flaše, a ne kao Francuzi, na gutljaje. Ono što preostane vrlo lako prodaju u svetu zbog vrlo povoljnog odnosa cene i kvaliteta.

U Italiji ima 20 vinskih regija i svaka proizvodi nekoliko vrsta vina visokog kvaliteta. Među najpoznatijim italijanskim vinima su Barolo i Lambrusko, a najpoznatije vinske regije su Pijemont, Toskana i mala regija na severoistoku Italije, Friuli Venecija Đulija. Ali ni ostale regije ne zaostaju po kvalitetu svojih vina.

 

Pijemont

Pijemont je prepoznatljiv po dva svetski poznata crvena vina, Barolo i Barbaresko, koja se prave od sorte grožđa Nebiolo. To su jaka vina sa puno tanina pa ih možemo zvati i crnim vinima. Trebalo bi da odleže u hrastovim buradima bar tri godine pa tek onda da se piju. Pojedini vinari iz ove regije vina čuvaju i po petnaest godina pre nego ga puste u promet. Poznata sorta crnog grožđa Barbera vrlo je rasprostranjena u Italiji pa tako i u Pijemontu. Od ove sorte pravi se vino sa okusom voća i visokim sadržajem kislelina. Poznato je i belo vino Gavi koje se odlikuje suvoćom i kiselošću.

 

Toskana

Toskana je poznata po svojim blagim osunčanim brežuljcima i neverovatnim prirodnim lepotama. Svetski  čuveno vino Kjanti potiče iz ove regije. Kjanti je region u Toskani koji ima sedam oblasti i svaka ima svoje vino Kjanti, a najpoznatiji je Kjanti klasiko. Ovo vino najviše se pravi od sorte Sanđoveze.

 

Venecija

U Veneciji su ponosni na svoja dva vina, belo Soave i crno Valpolićela. S obzirom da je Venecija izrazito turistička destinacija, ova vina su postala poznata širom sveta i nema turiste koji sa sobom iz Venecije, kao uspomenu, ne ponese neko od ova dva vina.

 

 

Veliki izbor Italijanskih vina u restoranu Steakhouse elToro

 

Kvalitetna italijanska vina su mnogobrojna i ne možemo o svima pisati, ali zato neka od njh možete probati u restoranu Steakhouse elToro. Napravljen je takav izbor kvalitetnih vina da svojim osobinama i bukeom tačno odgovaraju pojedinim jelima sa menija ovog poznatog restorana i to će vam ljubazno osoblje i sugerisati.

U restoranu Steakhouse elToro možete popiti bela italijanska vina kao što su: Gavi Magda Pedrini, Pinot Grigio Masottina, Pinot Grigio Borgo San Daniele, Moscato D’asti Elio Perrone, La Segreta Bianco Planeta.

Takođe možete probati i crvena italijanska vina: Montepulciano Reserve Botter, Merlot Masut Da Rive, Merlot Reserve Semidis, Primitivo Botter, Chianti Classico Confini, Rocca Delle Macie Tenuta Sant Alfonso.

 

restoran Beograd

 

Italijanska vina u restoranu „Steakhouse elToro“ su vrhunskog kvaliteta  i stvorena su za uživanje.

Viber
Pozovite nas