Tatar ili tatarski biftek

atar biftek ili tatarski biftek je jelo napravljeno og goveđeg svežeg mesa, a ime je dobilo po konjanicima iz tatarskih plemena. Usled nedostatka drugačijen načina pripreme i čuvanja svežeg mesa, jahači su svoje sledovanje govedine stavljali pod sedlo i tako jahali na njemu oko dva dana. Korist je bila višestruka, konjima je bilo jednostavnije da dugotrajno nose sedlo i jahača a tatari su dobijali komade koji su nakon dva dana bili idealni za mazanje na hleb.

U današnje vreme nemate potrebu da sedite dva dana na komadu bifteka kako biste probali ovaj specifični delikates. Posetite naš restoran Steakhouse elToro u Beogradu i imaćete jedinstvenu priliku da uživate u aromama svežeg mesa spremljenog po strogoj recepturi. Šetajući svetskom gastronomskom scenom, nailazićete na najrazličitije kombinacije začina i aroma, i to sve predstavlja stvar ličnog afiniteta. Na nekim mestima je ukus svežeg mesa toliko maskiran začinima da se ne dobija potreban efekat. Jako smo ponosni na recept koji uspešno primenjujemo u pripremi tatar bifteka u našem restoranu od samog njegovog osnivanja pa do danas.

 


Naš tatar biftek.
 

tatarski biftek

Kako bi svaki zalogaj bio potpun, neophodno je da meso koje se koristi u pripremi bude sveže u pravilno tretirano u marinadi neki period. Svežina mesa je imperativ jer samo odabrani parčići imaju tu čast da se nađu u tanjiru. Meso se isecka vrlo, vrlo sitno i zatim začini peršunom, kimom, crnim lukom i kiselim krastavčićima. Od začina su tu još i jedno živo žumance, senf, so, aleva paprika i biber. Suština tatarskog bifteka i jeste u pravilnom doziranju svih sastojaka kako bi se ujedno istakao ukus samog mesa a dovoljno prepoznao i svaki začin. Uz ovaj biftek se služi prepečeni tost hleb. Kvalitetno crno vino je idealan spoj.
Tatar biftek spada u jedno od najtajanstvenijih jela, koje na prvi pogled izgleda primitivno, ali se s pravom i ubraja u najboljih deset ukusa mesa u svetskom kulinarstvu danas.

Viber
Pozovite nas